Seizoen 1982-1983

 

In 1983 wordt het officiële Knotskneuzerke gepresenteerd. Er worden veldtekens voor de verkoop gemaakt waarop het manneke met een knots in zijn hand de vreugde brengt in het land. Het ontwerp van dit manneke is van Carl Hubers, die ook voor de eerste keer het ontwerp van de voorpagina maakt van ’t Velleke Vol. Jantje Smid (Jan Stroop) en Toontje Musters (Toon van Ginneken), maken een schitterende Zegse carnavalshit op het Motto “Bie dis wèèrt”. Voor de derde keer wordt de Zegse delegatie uitgenodigd voor een plaatopname. Het motto “Bie dis wèèrt” gaf veel inspiratie voor de bouw van de wagens in de optocht. Dit jaar wordt tijdens de optocht een nieuw record aan deelnemers opgemerkt.

 

Gedachtig aan de uitspraak van adjudant Pascal van der Vorst in de beginperiode, klopte nu echt zijn visie. Bijna iedereen van de Zeg met een beetje pit deed mee aan de optocht en dat waren er veel. Wie herinnert zich niet de acts van Dré van Meel, Naantje de Wit, Anneke Konings, Tonnie Storimans en noem maar op. In de boerenraad zijn geen veranderingen. De raadsleden zijn erg goed op elkaar ingespeeld, zodat zij als een hecht team de totale organisatie van het Zegse carnaval volgens de ontwikkelde draaiboeken kunnen afwerken.

Na afloop van het carnaval wordt afscheid genomen van Nel van Overveld de Rooij en van Kees van der Veeken als Prins. Eigenlijk doen zij dit met pijn in het hart, maar beiden weten dat hun handelwijze zal worden voortgezet in het hechte team, waar zij deel van uitmaakten.

Kees blijft nog wel verbonden met de SKKZ als penningmeester. In de praktijk kan hij een beroep doen op Nel, ooit de moeder van het carnaval genoemd. Ook Jeanne en Toon Smits nemen na elf jaar afscheid. Als dank voor hun inzet krijgen zij een dikke kaars met de afbeelding van het Knotskneuzerke erop.

In dit jaar bestaat de parochie op de Zeg 150 jaar. Namens de SKKZ coördineren Annie Heijnen en Toon Oomen op 4 september de Zegse pleinfeesten. Een groot spektakel, waarbij oude ambachten, volksdansen, toneel, muziek en uiteraard plezier maken voorop staan. Bisschop Ernst geniet tijdens zijn aanwezigheid zichtbaar. In het kader van datzelfde feest hebben de leden van het carnaval veertien dagen eerder deelgenomen aan de eerste Zegse zeskamp. Ook hier werd bij de organisatie namens het carnaval ondersteuning gegeven door dezelfde mensen.

Het overleg tussen de stichtingen van de vijf kerkdorpen mondt uit in gezamenlijke activiteiten. Zo krijgt naast de afstemming met betrekking tot de sleuteluitreiking, het Prinsenbal en het gehandicaptenbal ook de zakelijke kant aandacht. Om de kosten te reduceren wordt een WA verzekering afgesloten en wordt gezamenlijk subsidie aangevraagd bij de gemeente.

Un Jong stelleke loopt dur de wienkel bij Piet van Oosterhout. Op ’n gegeve moment zeg zij tege zijn: oude gij de kleine mar vast en gif mijn d’eiere, want gij laot toch altij alles uit oe aande valle.

Uit: ’t Velleke Vol (1983)