Seizoen 1996-1997

 

Het dagelijks bestuur werd uitgebreid van vijf naar zeven personen. Hella Rommens en Jeroen Kerstens traden tot de Raad van Elf toe, zodat deze ook weer goed bezet was.

Fanatiek werd er aan het nieuwe seizoen begonnen en er werd vooral de nadruk gelegd op de presentatie. De prinsenwagen werd ieder jaar met kunst- en vliegwerk, vaak op het laatste moment, gebouwd. Dit jaar werden polyester onderdelen in Bergen op Zoom gekocht. Deze loopbrug en kasteeltorens werden op een wagen gebouwd. Met de hulp van de Pafpaoltjes werden nog onderdelen bijgemaakt, waardoor het een geheel werd waar men nog vier jaar mee door bleek te kunnen gaan.

Een nieuwigheidje waren de gevelschildjes. Deze schildjes werden drie weken voor carnaval bij de raadsleden aan de gevel opgehangen. Er een nieuwe Grasduiner gemaakt om op het pleintje te zetten. Jan v. Overveld en de Heideroosjes namen dit op zich en maakten van betonijzer, gaas en papier een exemplaar dat voor de start van de optocht door Prins Thijs I onthuld zou worden.

Voor de Prins en zijn gevolg werd een medaille gemaakt met hun naam erop en het jaartal waarin de betreffende personen bij de stichting was gekomen.

Ook werden er maatregelen genomen om te zorgen dat er bij iedere gelegenheid muziek kon zijn. Van een onderstel van een kinderwagen, wat boxen en stereoapparatuur werd een mobiele geluidsinstallatie gemaakt. Al op de vrijdagmiddag bij de schooloptocht werd hier goed gebruik van gemaakt, want nu was het ook mogelijk om op het achterste plein muziek te laten horen. Cees Marijnissen regelde muzikale ondersteuning vanuit de harmonie tijdens de carnavalsdagen.

Het feest van de elfde van de elfde werd voor de kinderen iets anders opgezet. Vanwege de afnemende belangstelling werd besloten om net als in de beginfase, de lampions in de morgenuren te maken. Er werden geen bieten gebruikt, omdat de meeste kinderen deze niet goed konden bewerken, en omdat er veel afval was.

Voor de bouwgroepen werd ’s avonds een competitie georganiseerd met oud-hollandse spelletjes, die de titel: “De Grote Prijs van de Zeg” meekreeg. De Pafpaoltjes, Durpsidioten, Natten Oek en Heideroosjes namen deel aan deze eerste editie. De Pafpaoltjes werden winnaar van deze eerste editie.

In de 17e editie van ’t Velleke Vol werd aandacht besteed aan het overlijden van Marijn van Beek. De jeugdraad van ’t voorgaande jaar kwam ook aan het woord. In de verhalen van de schrijvers kwam het motto: Zenk in Beeld veelvuldig terug. Vooral de aandacht voor de Zeg van de plaatselijke en nationale media, o.a. over de branden van dat jaar en over de oudste krantenbezorger van Nederland Guust Pap, inspireerden enkele schrijvers. Een nieuwe schrijver was dun Zjuul. Dit jaar waren er in totaal vijf gastschrijvers. De bezorging gebeurde door twee ploegen onder begeleiding van mechanische muziek. Dat niet iedereen dit kon waarderen bleek uit het feit dat iemand die wakker werd van deze muziek onmiddellijk de politie op de bezorgers af stuurde.

De veldtekens werden kleine zaklampjes, waarvan er in een korte tijd zoveel verkocht werden dat de leverancier uitverkocht raakte.

Kerstmis en Nieuwjaar waren amper voorbij of er werd al aangetreden.

Een aantal raadsleden ging mee naar Nieuwkuijk waar een liedjesfestival gehouden werd voor Noord-Brabantse hofkapellen. De Kontaktpuntjes uit Breda verdedigden daar samen met Joop van Rijthoven de eer van het Grasduinersdurp.

Op 11 januari ging prins Thijs I met zijn gevolg naar het eerste Narrenfestijn op de Leur. Nar Rieske deed zijn uiterste best en wist daar beslag te leggen op de eerste plaats, waardoor de avond niet meer stuk kon. De feeststemming kwam er zo goed in te zitten dat de terugreis pas begon, toen ook zelfs de organisatie al naar huis was.

Een week later waren we de gastheren van het Gemeentelijk Prinsenbal. In de zaal bij Wim en Mariëlle Breugelmans werden de andere Prinsen van de gemeente met hun gevolg ontvangen. Mede dankzij het optreden van de al eerder genoemde Kontaktpuntjes werd het een geweldig feest.

Zoals elk jaar werd een week voor het eigenlijke feestweekend het Limonadebal gehouden. Als extra attractie was er een luchtkussen geplaatst. Natuurlijk leverde dit Limonadebal ook weer een jeugdraad op. Nikky Buyk werd prinses, Janno Maas prins, Isabelle Frijters Bellezjee, Timo Schapendonk was “kleine” Grote Boer en Janine Beerthuis nar. Zij mochten vanaf de vrijdag erna mee in hun nieuwe tenue naar alle kinderfestiviteiten en naar de sleuteluitreiking.

Op deze vrijdag had de prins met zijn gevolg een druk programma, want na de schoolmiddag en het ziekenbezoek moest men naar het DIOZ bal, het Bouwersbal en tot slot ook nog naar het Moederkesbal dat door de Jozefwijk georganiseerd was. Helaas viel de belangstelling hier tegen, mede waardoor het een eenmalige gebeurtenis bleef.

Tijdens de optocht op zaterdag was een blaaskapel van buiten de Zeg te zien. Het betrof een damesband uit de Wouwse Plantage. Aan de optocht namen verder deel het tamboercorps, de majoretten, de harmonie, een hele schare kinderen, vier grote wagens, vijf grote groepen en maar liefst negen kleine groepen. Opvallend was de wagen van de Pafpaoltjes. Met de bouw hadden zij geëxperimenteerd met paverpol, een materiaal dat als vervanger dient van polyester. Door gekleide vormen met paverpol en glasvezelmat te “bekleden” werden hele gedetailleerde vormen gemaakt. Het resultaat was een wagen met een lengte van 18 meter met veel bewegende delen. Door de jury werd dit bijzonder gewaardeerd.

Na de optocht werd het Grasduinersdurp bezocht door een tweetal Wouwse blaaskapellen, die op “tournee” waren door West-Brabant. Deze twee groepen toonden aan hoe een tiental goed op elkaar ingespeelde muzikanten de sterren van de hemel kan spelen en hoe op zo’n manier in no-time een prima sfeer geschapen kan worden.

Die sfeer bleef hangen, want alle overige activiteiten verliepen goed en waren beregezellig.

Na carnaval kwam het bericht van de gemeente dat de SKKZ eindelijk weer eens in aanmerking kwam voor subsidie. De penningmeester ontving na inlevering van zijn verslag het bedrag van ƒ 377,-.

Tijdens de braderie in de meimaand presenteerde de Stichting zich weer met de strijd voor de Sterkste Man van de Zeg. Na de winst van Danny van de Casteel in 1996 was het dit jaar Richard v. Hoof die de wedstrijd won. De belangstelling was minder dan anders. Daarom werd direct besloten dat deze vierde aflevering tevens de laatste was.